”Jag hade inte koll på min ledarstil, hur man mest effektivt leder en grupp. Jag var väldigt känslostyrd. Hur jag löste det? Jag är inte ledare längre, efter två år tog jag in en förskolechef, och jag är administrativt ansvarig.”

Vera Myrstedt är utbildad socionom och har drivit en förskola sedan 2006. Hon har också företaget Läroplansservice, som hjälper andra förskolor. Vera är även teamledare för affärsnätverket BNI i Kista.
www.lillstrumpa.se
http://www.laroplansservice.se/
https://vimeo.com/220381006

”Förra sommaren drog kommunen ner en fjärdedel av vår verksamhet över en dag. Vi är i kommunens klor, det är bara att anpassa oss, annars blir vi utslängda. Jag har haft ett möte med politikerna. Vi diskuterade vad som funkat bra och mindre bra, vi får se om de lyssnar eller inte. Vi har 15 procent av kommunens kunder så de borde börja lyssna på oss.”

Angelica Lindberg driver Modern omsorg som ordnar hemtjänst och ett annat bolag som erbjuder hushållsnära tjänster. Hon har varit företagare sedan 2013, var innan dess anställd inom kriminalvården och är utbildad behandlingsterapeut och vill starta ett behandlingshem.

”Första gången jag hörde ordet entreprenör var jag 16år och jobbade på McDonald´s. Min restaurang chef då var 27 år och han dejtade ny tjej varje vecka, körde Opel Tigra (på den och käkade gratis och bara levde livet som en kung. Han parkerade alltid där han kände för – för att han kunde det. Han var skitkul och viftade med pengarna när han kom på besök. Han hade lyckats och jag skulle göra samma sak bestämde jag mig för.”

Romeo Sundin driver flera företag; en datingsajt som riktar sig till personer från Mellanöstern, bootcamp-företaget Xtreme fit, it-bolaget Convey 1 och Bizzmakers.
www.thebizzmakers.comwww.orientalxox.comwww.xtremefit.com,www.convey1.com

”Jag upplever inte att myndigheterna vill hjälpa företagare. Det är krångligt. Företagare blir man för att man har en idé, men så när man ska bilda bolag möts man av en vägg. Det är ekonomi, juridik, patent – och det dödar intresset.”

Carl Löfberg driver webbtidningen Opinion, dit alla kan skicka debattartiklar eller insändare. Det finns två krav på texterna: inga personangrepp och ingen rasism får förekomma. 

www.tidningenopinion.se

”Att komma igång med företaget var jättesvårt. Jag satt hemma i soffan i pyjamas och ringde. Jag hade gått in i väggen och var fortfarande sjukskriven till 75 procent och min självkänsla var på botten men jag visste att det här fixar jag, jag måste göra det första telefonmötet. Jag gjorde en lista på tio potentiella kunder, fick till tre möten och alla tre blev kunder. Jag har fortfarande kvar två av dem.”

Merih Tasbas driver eget sedan våren 2015. I dag jobbar hon med content marketing, ”att sälja utan att sälja”. Det handlar om att inspirera, informera och dela med sig för att få starka band med målgruppen. Innan dess jobbade Merih med sälj och kommunikation, som anställd. Hon har också startat getstyled.net.

http://sthlmpr.se/

http://getstyled.net/

 
”Jag trodde att det var modigt när jag hoppade av från lönearbete. Men det är ju nu när jag bytt spår i företaget som det är modigt på riktigt. När jag fortfarande jobbade med språk hade jag nästan lika mycket inkomster som jag haft som anställd. Nu vet jag inte hur det blir. Vi har fått tänka om i familjen, det går inte att ha två dyra bilar och åka på utlandssemester varje år.”

Maria Estling Vannestål drivit eget som författare till läromedel och som föreläsare för språklärare i fem år. Det senaste året har hon bytt kurs och inriktar sig nu på personlig utveckling och stresshantering, plus att hon skriver skönlitteratur och snart ger ut en barnbok. Före det att Maria startade eget var hon anställd som lärare och forskare på universitetet.

http://www.mariaestlingvannestal.se/

”Modigt eller galet, jag vet inte jag, Vissa gånger handlar man med hjärtat. Det gjorde jag när jag köpte Verkö slott som sitter djupt i jämtlänningarnas hjärta och vi har många glada gäster. Verkö har blivit en väldigt känd mötesplats som drar turister från hela världen. Den här från Thailand, USA, Tyskland och Frankrike. Men det går inte ihop ännu, säsongen är så kort.”

Per-Åke Wahlund startade restaurangen Sir Winston i centrala Östersund år 2010. För tre år sedan blev Per-Åke slottsägare, när han köpte Verkö slott från kommunen. Innan dess hade han drivit grossistfirma i 24 år.

http://www.sirwinston.se/verkoslott.html

 

”Jag kommer från en sargad bakgrund. När jag flyttade från Eskilstuna till Stockholm år 2004 hade jag drogmissbruk och 600 000 i skulder. Jag kämpade på som anställd och blev på banan igen, det kändes trevligt, jag blev en bekväm svensk. Men för fyra år sedan ruttnade jag; det var alltid något som var dåligt, så jag startade eget och hyrde ut mig själv som chaufför. Efter fem månader hade jag fem anställda. Om du inte ändrar något kommer inget att förändras.”

Valle Jensen är familjefar och driver Valles Transport & Entreprenad AB som hyr ut chaufförer och från och med nu även en lastbil. Innan dess var han anställd som chaufför – men dessförinnan hade han dragit på sig både stora skulder och ett drogberoende.

https://www.facebook.com/vallestransport/

 

”Jag tränade professionella atleter och dansare, och företaget gick bra. Men en gammal skada satte stopp för mig. Jag fick sätta en paus på mitt tränande och ägna mig åt att få ihop mig själv på grund av extrema smärtor, som ibland hindrade (och hindrar) mig från att ens kunna stå upp. I stället gav jag fler föreläsningar och utvecklade mitt företag åt ett annat håll.”

Yasmin Casaca startade sitt företag 2012, då som ett träningsföretag med ett eget träningskoncept. En skada satte stopp för verksamheten och Yasmin skapade dagens Visio Business som har tjänsten Business-PT och Lifestyle-PT med fokus på att coacha kvinnor.

www.visiobusiness.se