Som enskild näringsidkare är företagets organisationsnummer detsamma som ditt personnummer, ägaren är med det också personligt ansvarig för alla företagets skulder. I sin essens kan enskilt näringsidkande beskrivas som en “easy start” av ditt företagande. detta framförallt då administrationen är mindre omfattande i denna bolagsform jämfört med i exempelvis aktiebolag.

Vilka är fördelarna med att vara enskild?

Den främsta fördelen är absolut enkelheten. Det går snabbt och smidigt att skapa bolaget och det kostar inte särskilt mycket. Startar du t.ex. ett aktiebolag måste du själv gå in med ett minimum om 50000 SEK i aktiekapital, för att ens få komma igång.

Att vara enskild näringsidkare innebär också att du kan driva ditt bolag helt och hållet enskilt, vilket namnet antyder. Man måste vara fler än en person som startar ett aktiebolag (ett aktiebolag ska ha en styrelse som består av minst en ordinarie ledamot tillsammans med en suppleant).

Vad är nackdelarna då?

Den mest centrala nackdelen med att vara enskild näringsidkare, som också ger inverkan alla delar av verksamheten. Är att du som ägare har ett obegränsad ansvar för alla företagets förpliktelser. Därför riskerar allt han eller hon äger genom den enskilda firman. Rent skattemässigt följer också den personliga kopplingen med. Till skillnad från aktiebolag och föreningar så är det återigen individen, ägaren som blir skattesubjektet som enskild näringsidkare. Och i praktik – det betyder också att din inkomstdeklaration blir krångligare.

En annan nackdel är att man oftast vill eller måste ombilda sin verksamhet till aktiebolag förr eller senare, egentligen i samma sekund som några större affärer görs mellan idkaren och potentiella kunder, då risken för ekonomiskt trubbel blir allt för stort annars.

Vill du bli enskild näringsidkare?

Vi hoppas den här artikeln om bolagsformen enskild näringsidkare gav dig kött på benen. Vill du få mer djupgående rådgivning angående vilken bolagsform som bör passa dig bäst, så är du varmt välkommen att kontakta oss på Bfree! Vi hjälper både enskilda näringsidkare och aktiebolagsägare förstå sin bokföring.