Faktureringsmetoden eller bokslutsmetoden?

Det är en fråga många ställer sig. För dig som aldrig hört talas om de två, är de två metoder som du väljer mellan att arbeta efter i hanteringen av bokföringen.

Skillnaden mellan fakturerings- och bokslutmetoden

Om vi går rakt på sak och förklarar begreppen, så betyder faktureringsmetoden att bokföringen av en affärshändelse görs när en kundfaktura skapas, respektive när en leverantörsfaktura kommer in till företaget. Bokslutsmetoden, även kallad kontantmetoden, handlar däremot om att företaget löpande under året bokför de fakturor som skickas iväg och kommer in först när de betalas. Momsen redovisas samtidigt som betalningen sker med denna metod.

Fakturerings- eller bokslutsmetoden, vilken metod bör man välja?

Som mindre företag kan det vara svårt att veta vilken metod man ska välja för sin bokföring. Det går att välja mellan båda metoderna, men viktigt här är att välja en av dem och hålla det konsekvent. Företag som har en omsättning på mer än 3 miljoner kronor får dock inte använda sig av bokslutsmetoden. Om företaget använder faktureringsmetoden, bokför man moms tidigare än om man använder bokslutsmetoden. Beroende på hur företagets verksamhet ser ut så kan detta medföra fördelar ur likviditetshänsyn. Fakturametoden innebär dock även att företaget måste bokföra alla fakturor direkt och inte kan vänta tills in- eller utbetalning sker. Och oavsett, vid bokslut så måste även i boksluts/kontantmetoden utestående fakturor periodiseras så att de hamnar på rätt bokföringsår.

Det är svårt att säga hur man bör göra, faktureringsmetoden eller bokslutsmetoden är en svår fråga att svara på rak arm. Men, det är viktigt att kunna överväga vad som fungerar bäst för just ditt företag, dock brukar vi rekommendera fakturametoden i början, då det ger en något bättre bild över företagets ekonomiska ställning.

För mer vägledning i frågor om bokföring, är du varmt välkommen att kika vidare på hemsidan eller kontakta oss på Bfree Accounting!