Likviditetsbudget eller likviditetsplan som det också kallas för är en budget som visar hur dina pengar kommer att räcka för att täcka den kommande månadens förutsedda utgifter. Budgeten är ett jättebra sätt att hålla en god översikt över sin ekonomiska situation.

Därför behöver du ha koll på likviditetsbudgeten

Även om du gjort en resultatbudget och förväntas gå med vinst, så är en likviditetsbudget ändå mycket viktig. Det kan det under årets gång komma tillfällen då dina utgifter är fler och större än vad du har möjlighet att täcka vid just det tillfället. Exempelvis om du har höga produktionskostnader, men inte får betalt förrän produkten är levererad, flera månader senare.

Dålig likvid = potentiell konkurs

Brist på pengar kan i värsta fall stjälpa hela ditt företag. De flesta bolag som konkar gör det inte för att de har dålig resultat utan för att pengarna tar slut. Därför bör du göra en likviditetsbudget parallellt med resultatbudgeten. Då kan du på ett bättre sätt planera företagets närliggande ut och inbetalningar.

Gör en budget

Att göra en likviditetsbudget är jätteenkelt! Det finns otaliga mallar, en utav de vi gillar allra mest är den som Almi tagit fram, länk till den finner du här. Har du ytterligare frågor och funderingar kring likviditetsbudgetar? Kontakta oss på Bfree så hjälper vi dig!