Att ta tjänstledigt och starta eget är något som lockar allt fler, men hur går man egentligen tillväga för att komma igång? När du tar tjänstledigt får du ta ledigt under en längre period, utan någon betalning. För att kunna ta tjänstledigt måste du ha varit anställd hos din nuvarande arbetsgivare i de senaste sex månaderna. Eller, i sammanlagt tolv månader under de senaste två åren. Som anställd har du skyldighet att anmäla din önskade tjänstledighet minst tre månader innan. Detta sker helst skriftligen, sedan har din arbetsgivare en månad på sig att fatta ett beslut i frågan.

Så fungerar det när du vill starta eget under tjänstledigheten

Har du intentioner att följa din dröm och starta eget? Kul! Det är ett stort steg från att ha varit anställd hos någon annan till att bli enskild näringsidkare, eller aktiebolagsägare. Därför är det smart att vara påläst och ha koll på vad som gäller. Du får vara ledig i högst sex månader för att pröva din egen verksamhet. Sexmånaders-perioden kan tyvärr inte delas upp i flera separata delar.

Vilka möjligheter finns, och vilka krav kan ställas på dig?

Det har ingen större betydelse ifall du vill starta eget aktiebolag eller egen enskild firma, dock är det viktigt att tänka på vilken bransch du intresserar dig för. Grundförutsättningen för att medges tjänstledighet är att du inte har planer på att konkurrera med din arbetsgivare. Påminner din verksamhet för mycket om din gamla arbetsplats kan det innebära att du då får avslag på din ansökan tjänstledighet. Du kan upplevas som en potentiell konkurrent och innebär en risk för det nuvarande företaget. Skulle du ångra dig och vill avbryta din ledighet kan det vara så att din arbetsgivare kan kräva att du måste göra en anmälan om att du vill komma tillbaka. Detta minst en månad i förväg. Din arbetsgivare har inte rätt att säga upp dig till följd av att du  vill ta tjänstledigt och starta eget. Skulle det hända, ska du dock kontakta ditt juridiska ombud eller fackförbund.

Att ta tjänstledigt och starta eget är inte så svårt som du tror!

Självklart kan det kännas läskigt att kasta sig ut på okänt vatten, när man redan har en tjänst och en arbetsgivare man känner sig trygg med. Samtidigt innebär det flera fördelar med att vara entreprenör och du får chansen att arbeta med det du verkligen brinner för. Förutom att du kan eventuellt tjäna mycket pengar på att driva eget, är det oerhört kreativitetshöjande och utvecklande. Dessutom blir du blir din egen chef som har dina egna arbetstider.

Förhoppningsvis har du fått en lite djupare förståelse för hur det ser ut om man vill ta tjänstledigt och starta eget. Är du på enreprenörsspåret hjälper vi på Bfree dig gärna med allt som kan tänkas vara aktuellt. Ta kontakt via vår hemsida eller släng gärna iväg ett mail så hör vi av oss. Välkommen!