Vi på Bfree Advisor och Bfree Accounting brinner för den digitaliserade bokföringen, vi förespråkar digitalisering för alla vi träffar. Men vi upptäcker också att vi och fler med oss måste bli bättre på att förklara varför det är en viktig fråga.

Det är inte för att det blir enklare för oss konsulter att jobba med digitala verktyg, istället för pärmar och skrivblock, vilket det i och för sig blir. Det är främst på grund utav fördelarna digitalisering ger våra kunder. Jag ska ge dig tre tydliga exempel på konkreta fördelar för alla företag.

 

  • Ett ständigt tillgängligt digitalt arkiv

 

Tänk dig att du sitter i solstolen på den efterlängtade semestern, när din kollega ringer och omgående måste få tag i en leverantörsfaktura från Oktober förra året. Vad gör du?

Med ett smart, digitaliserat bokföringssystem, blir inte mödan större än att du tar upp telefonen, loggar in i systemet och mailar kollegan, direkt ur systemet.

Alternativet är att ringa till din trötta bokförare (om du nu får tag på henne), be att hon letar upp det gamla dokumentet från källararkivet och scannar in och skickar det till kollegan….smidigt och kostnadseffektivt? Knappast!

 

  • Realtidsuppdaterat resultat

 

En jättefördel med moderna nätbaserade bokföringssystem, så även med Bfrees, är att du kan hålla superkoll på ditt resultat, eftersom det uppdateras med varje bokförd händelse. När det sedan blir dags att ta fram finansiella rapporter gör man också det på bara några sekunder, eftersom man extraherar datan direkt ur systemet i realtid. De flesta bolag som går i konkurs gör det INTE för att affärsiden inte håller utan för att likviditeten, dvs kassan är tom och man kan inte betala sina räkningar. Att hålla realtidskoll på sin likviditet är såklart extra viktig om ditt bolag är litet eller snabbväxande – och drar mycket sk rörelsekapital.

 

  • Mer tid till att driva och utveckla kärnverksamheten.

 

Framförallt ger digital bokföring företaget mer tid, med andra ord mer utrymme att bedriva verksamhet och därmed tjäna pengar. Hanteringen av varje transaktion företaget gör tar betydligt mindre tid att processa än om det görs fysiskt. Vem vill göra utläggsredovisningar, fylla i blanketter, klistra kvitton? Ineffektivt och tidsslukande både för företagaren och för oss som arbetar med ekonomin. Och när det gäller oss konsulter ska vi bidra till din verksamhet, inte genom att lämna momsrapporter och arbetsgivaravgifter till Skatteverket – det är en hygienfaktor, inte något som driver din verksamhet vidare. Vad vi ska hjälpa dig som företagare är att bli framgångsrik som företagare – kanske genom att hjälpa dig att budgetera, göra affärsplan, ordna finansiering, digitalisera dina affärsprocesser, optimera skatter, planera likviditet…..

Utöver de här tre fördelarna finns det en hel del andra. Ökad säkerhet är ett bra exempel. Modern molnteknik, den typ som de allra flesta bokföringssystem idag använder, är ett betydligt säkrare sätt att förvara dina dokument, än en pärm på ett kontor eller i ett fysiskt arkiv.

Av alla de här anledningarna rekommenderar jag dig att digitalisera din bokföring idag, om du inte redan gjort det.