Hej! ROT och RUT-experten Vera från Bfree här!

I den här videon har jag tänkt förklara hur ROT och RUT avdragen fungerar!

Vad är då ett ROT-avdrag? Det är väldigt enkelt. ROT står för Renovering, Ombyggnad och Tillbyggnad. ROT är en skattereduktion för privatpersoner så det blir billigare att anlita hantverkare. Det syftar dels till att få fler hantverkare i sysselsättning.

Vad innebär RUT-avdrag? RUT är nästan som ROT, dock är RUT ett skatteavdrag för arbetskostnaden av hushållsnära tjänster, bland dessa tjänster ingår bland annat flyttjänster, reparation och underhåll av vitvaror och IT-utrustning.

Vad får man då göra avdrag för? Arbetskostnader är avdragsgilla, upp till 30% av ROT-kostnader och hela 50% av RUT-kostnader. Material och resekostnader ger däremot inte rätt till rot- och rutavdrag.

En vanlig missuppfattning gällande ROT-arbete är att man kan få avdrag för att upprätta nya hus, men det får man inte.

 

Hur mycket kan privatpersoner få i skatteavdrag genom ROT och RUT?

Rot-och rutavdraget räknas ihop i slutändan, och den totala summan får maximalt uppgå till 50 000 kronor per person och år. Jag vill också tillägga att Rut-avdrag för personer under 65 års ålder är max 25 000 kronor per person och år.

Vad innebär ROT och RUT för mig som bolag? När privatpersonen har betalat fakturan kan du som bolag söka resten av pengarna hos Skatteverket, och, förutsatt att ansökan är korrekt, få din utbetalning från skatteverket.

Okej, det var en något förenklad förklaring hur det fungerar med ROT o RUT.

Om du är intresserad av att fakturera för ROT o RUT tjänster, vill jag påminna om att Bfrees system har fullt stöd för hantering av både fakturering och ansökan till skatteverket.

Hejdå!