Hej! Vera från Bfree här!

I den här videon ska jag dela med mig av mina bästa tips för dig som driver en enskild firma!

Mitt första tips är att från början hålla isär firman och dig som privatperson. Rent juridiskt är ni densamma men du håller dig från många fällor genom att försöka skilja dem åt så mycket som möjligt. Att ha ett separat bankkonto för firman är en perfekt start.

Sen är det att jag tycker du ska lägga tid på att bokföra ofta. Inte bara för att du kan tidigt se hur firman mår och justera därefter, utan också för att det är skönt att kunna sova gott om nätterna för du vet att du har koll på läget.

 

Fakturera ofta och få betalt snabbare. Se till att du får ut fakturor så fort du kan, det ökar nämligen betalningsviljan hos kunden. Betalar inte kunden finns det inte heller någon skam i att skicka påminnelser. Som litet företag är man ofta ännu mer beroende av att få betalt i tid och du har faktiskt gjort ett jobb du ska få betalt för.

Ha koll på hur mycket du kan ta ut ur firman i “lön”. Det är egentligen inte lön utan ett såkallat eget uttag. Bra tumregel är att kolla hur mycket pengar som ska gå ut för moms, fakturor etc. och resultatet du har  kvar kan man grovt räkna att du kan plocka ut ca 45% av för att vara på den säkra sidan. Resten kommer du betala i skatt och egenavgifter.

Det var ett par tips som är bra att hålla i minnet när du driver enskild firma. Skulle du vilja ha stöd i din bokföring så är du alltid välkommen att testa vår redovisningsapp som är byggs för just småföretagare.

Där har vi byggt in alla regler – Så om så letar du en digital redovisningspartner som även ger dig rådgivning, så är du alltid välkommen till oss på Bfree!